Activiteiten | 22.10.2020

Zo van die regendagen

Zo van die regendagen, zo hebben we er wel wat in het najaar. En hoewel vervelen af en toe eens mag, kan de zoveelste “ik verveel mij” wel wat teveel van het goede aangeven. Wij, bij Jurassic James, vinden dat de regen geen pretbederver mag zijn. Het leven mag altijd een feestje zijn, weer of geen weer!

Dus we hebben voor jullie enkele regenactiviteiten samengevat. 😊 Voor lichte regen en voor stortregen. De meeste regenactiviteiten duren 2 – 3 uurtjes, wat ideaal is als afwisseling met dat vervelen.


Schaatsen 

Glijden, pogingen tot kunstjes en soms vallen. Dat is kort samengevat wat schaatsen meestal inhoudt. En om die reden ook plezier voor jong en oud! Er wordt wat afgelachen op de schaatsbaan en wie wordt daar nu niet gelukkig van?

Wij testten de schaatsbaan in Wilrijk, Ijsstadion Antaractica, uit (de naam alleen al klinkt veelbelovend!) en bij een regenachtige dag tilt dit de gezelligheid naar een hoger niveau! Het voelt een beetje als kerst aan en dat is helemaal perfect!

Een dikke jas (voor de kinderen uiteraard hun Jurassic James jas πŸ˜‰), handschoenen, een muts en hoplaa, glijden maar!

Een uurtje later heeft iedereen een gezonde gloed op zijn wangen, een paar extra blauwe plekken en vooral een grote glimlach. Tijd voor een chocomelk (of Glühwein πŸ˜‰)!

In de cafetaria kunnen jullie nog even verder genieten van de stunten van de andere schaatsers. Zo hebben jullie alvast een idee wat jullie volgende keer kunnen uitproberen!


Speurtocht

Toegegeven, het vraagt wat voorbereiding. Dus deze activiteit is er geen die je impulsief op een regenachtige dag kan uittesten. Maar het is wel de perfecte activiteit om leren en spelen te combineren en om kinderen gedurende 2 uurtjes vol interesse te laten wandelen πŸ˜‰.

Je kan een speurtocht op verschillende manieren organiseren: een foto speurtocht, volg de pijlen, straatnaambordjes, schatkaart speurtocht,…

Hoe werkt het?

Je stippelt een route uit van A – Z, deze moet uitgewandeld worden. Alleen weten de deelnemers niet hoe. Vanop het beginpunt dienen ze dus de rest van de route te vinden aan de hand van de werkwijze die jullie opgemaakt hebben.

Enkele mogelijkheden:

 • Foto speurtocht
  Ze weten welke weg ze moeten volgen en krijgen foto’s mee van dingen die ze onderweg moeten vinden. Voor elke foto die ze gevonden hebben, krijgen ze een punt. Als ze op het einde van de speurtocht voldoende punten hebben gehaald, volgt er een verrassing! 
 • Straatnaambordjes
  Deze werkt op dezelfde manier als de foto speurtocht alleen moeten ze hierbij de straatnamen zien te vinden. Of je kan de weg uitstippelen aan de hand van de straatnamen.
 • Volg de pijlen
  De weg staat aangeduidt met pijlen die op de stoep zijn getekend, aan hen om de weg te vinden aan de hand van pijlen. Deze kan je ook met bordjes of lintjes doen ipv pijlen (is handig als het regent!), je hangt dan aan enkele bomen een bordje of een lintje om de weg aan te duiden (zo kan je bijvoorbeeld zeggen: rood is links, blauw is rechtdoor,…).
 • Schatkaart
  Verstop een schat en maak een kaart die de kinderen naar de schat leidt.

πŸ’‘ Tip: je kan doorheen de tocht opdrachtjes en quizvragen integreren om het geheel wat spannender te maken (denk aan “Wie heeft de langste naam”, “Ga in alfabetische volgorde staan”, “Zoek 5 verschillende bladeren”, “Verzin een toverspreuk”, “Probeer één minuut in te schatten”,…). Deze kan je uiteraard aanpassen aan de leeftijden van jullie gezelschap!


Bootjes maken

Oregami, karton (van bijvoorbeeld een bus fruitsap), piepschuim, eierdoosjes, lege bussen shampoo,… huis-, tuin- en keukenmateriaal genoeg om een tweede leven te geven!

Bootjes maken geeft 2 x plezier:

 • Het plezier van het maken
 • Het plezier van het uittesten

πŸ’‘Tip: je kan er een wedstrijdje aan koppelen: het bootje dat het langst blijft drijven, het verste geraakt, het mooist versierd is,… wint.

 

Wc-rol-mannetjes maken

WC-rollen, die heeft iedereen in huis. En van je WC-rollen mannetjes maken is al erg leuk. Maar van je WC-rolletjes mannetjes maken waar je nadien poppenkast mee kan speken is nog leuker!

Hoe ga je te werk?

 • Bedenk eerst een thema waarrond jullie gaan knutselen. Bijvoorbeeld: het dierenrijk, de middeleeuwen, ridders, draken,…
 • Verzamel wat knutsel materiaal: verf, lijm, oogjes, accessoires en uiteraard WC-rolletjes.
 • Aan de slag!
 • Nu is het aan iedereen om een verhaaltje te verzinnen en dit (al dan niet met een mede-regisseur) aan de andere gezinsleden op te voeren.

De grote spelletjes competitie

Eén van onze favorieten! Het biedt heel wat afwisseling en een middagje plezier voor iedereen.

Je verzamelt een vijftal gezelschapsspelletjes, liefst ieders favoriet. Het is het leukst als iedereen er eentje tussen heeft zitten dat hij/ zij graag doet of goed kan. 
Het doel is om één grote winnaar te bekomen, diegene dus die de meeste spelletjes gewonnen heeft. Maar in principe kan je er alle kanten mee uit. Je zou in teamverband kunnen werken of de grote verliesshow kunnen spelen. Niet de uitslag van één spelletje telt maar dus de totaaluitslag! 

Maak een leuk scorebord en verzin avatars om het nog echter te maken. Spanning verzekerd! 


Plassenplezier

“If you can’t beat them, join them.” Ook met regendruppels! πŸ’¦ Waarom schuilen als ze een reden voor extra plezier kunnen zijn?

Benodigdheden:

 • regenlaarzen
 • een broek die vuil mag worden
 • een warme trui of rolkraagtrui
 • een Jurassic James jas πŸ˜‰
 • een bos of park met wat plassen
 • een plastieken zak voor in de auto
 • een meetlat
Hoe ga je te werk?

Zoek eerst een park of een bos uit waar je in de buurt iets kan drinken. Na een natte wandeling, is het namelijk aangenaam om wat op te warmen en te drogen met een drankje (en pannenkoek als het echt moet πŸ˜‰).

Stippel een wandeling uit van ongeveer drie kwartier. Nat worden is leuk, maar een lange wandeling in regen kan een “zeurend” effect hebben. En gezeur, dat kunnen we wel missen. 
Zoek de diepste plassen uit en dan? Springen maar! Zo hard als ze kunnen! 

En dan meten hoe hoog de druppels zijn gekomen! Hulp nodig bij de maat?

Onze jassen tailleren eerder groot. We hebben ze zo ontworpen dat ze twee jaren zouden kunnen meegaan.
A bit oversized is the perfect size!
We raden dus aan om bij twijfel, de grootste maat te nemen.
Hieronder de afmetingen.

Zomer model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
47,5
49,6
51,7
55,9
60,1
62,2
64,3
37
39,4
41,8
46,6
51,4
53,2
56,2
75
77
79
83
87
89
91

Winter model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
48,2
50,3
52,4
56,6
60,8
62,9
65
37,3
39,7
42,1
46,9
51,7
53,5
56,5
77
79
81
85
89
91
93