Bedtime Stories | 01.09.2020

Maretanië

James woont in Maretanië. Een klein eilandje in het midden van zee. Het is zo klein dat het op geen enkele kaart te zien is. Er wonen ongeveer 1300 mensen, soms gaat er eentje dood en soms wordt er eentje geboren.
Het is er ’s winters koud en ’s zomers warm. In die zin verschilt het niet zoveel van andere landen in de wereld.
Maar Maretanië heeft twee heel specifieke eigenschappen.

Alle wegen in Maretanië zijn van water in plaats van asfalt. Eigenlijk is Maretanië een aaneenschakeling van allemaal eilandjes. Sommige klein en sommige groot. Sommige eilandjes zijn net groot genoeg om een huisje op te zetten. En andere eilandjes zijn zo groot dat ze er een hele wijk op gebouwd hebben.
Daardoor zijn er geen fietsen of geen auto’s in Maretanië, iedereen verplaatst er zich per boot. Men gaat met de boot naar de school, naar de winkel en naar het werk.
De meeste kinderen krijgen op hun 6de verjaardag een roeibootje en grotere kinderen een motorbootje vanaf hun 16 jaar. Iedereen leert zwemmen voordat hij kan stappen en naar school gaan gebeurt niet met de schoolbus maar met de schoolboot.

De schoolboot van de school van James is wel 50 meter lang en geel. Er is een grote, zwarte streep langsheen de rand geschilderd en hij heeft een grote, zwarte schoorsteen bovenop het dek. Achter het stuur van de boot zit de bootchauffeur, Meneer Haring. Meneer Haring is een heel erg lange man. Langer dan de langste man die James ooit gezien heeft. Hij is zo lang, dat wanneer hij neer zit achter zijn stuur, zijn benen tot aan zijn oren reiken. En hij heeft, omdat wanneer de zee wat wilder is, zijn knieën tegen zijn hoofd botsen, twee kussentjes over zijn knieën heen gebonden. Hij heeft altijd een rode zeemans muts op en rookt altijd aan zijn pijp, maar dan echt altijd. Heel de boot ruikt steeds naar haringpijp. En dag en nacht, weer of geen weer, er komt steeds rook uit de schoorsteen van de boot en je ruikt hem al van meters ver.
Behalve dan zijn stinkende pijp en zijn vreemde voorkomen, is Meneer Haring best een vriendelijke man die altijd naar James knipoogt als hij ’s ochtends de boot op komt. “Ahoy maatje” zegt hij dan.
“Ahoy kapitein” zegt James dan terug en dan loopt hij naar boven.

Er is een binnen dek en een buiten dek. Het binnen dek is beneden en het buiten dek boven, op het dak! James zit altijd buiten, op het dak, want daar heeft hij het beste zicht! James houdt altijd alles in de gaten: welke stop de volgende is, of de zee wild is, welke dieren er om de boot zwemmen,… elk detail heeft James gezien!
En, het is er meestal lekker rustig. Waarom? Wel, dat brengt ons tot de tweede eigenschap van Maretanië, in Maretanië regent het bijna altijd. Best vervelend zou je zo denken. Maar James vindt dat helemaal niet zo erg. In de zomer schijnt de zon door de regen heen en vult de hemel zich met regenbogen.Maretanië is dan echt een regenboogparadijs. James vindt dat prachtig, hij kan er uren naar kijken. En in de winter, wanneer het koud is en heel wat waterwegen bevroren zijn, vult die hemel zich met sneeuw!

Van zodra James boven op het dek zit, wacht hij vol spanning tot ze Koraalbaan 7 bereiken want daar woont Julianna. Julianna zit al elk jaar in James zijn klas en ze zijn ondertussen de beste maatjes geworden. Ze is ongeveer een halve kop kleiner dan James, heeft prachtige lange, roodbruine haren en een paar sproetjes op haar schattige wipneusje. Van zodra Julianna aan boord is, hoort James gelach op het beneden dek. Julianna is erg grappig en kan het meestal niet laten om een onschuldig mopje uit te halen met Meneer Haring. 
Laatst had ze een paar peperbolletjes in Meneer Haring zijn pijp gestoken, toen hij net even niet keek. Wat later, toen hij aan zijn pijp trok, moest hij zo hard niezen, dat de hele schoolboot ervan walste! Arme Meneer Haring, maar hij kon er wel om lachen. Net als alle andere kinderen, vindt hij Julianna een hele leuk meid en haar deugenieten streken, vindt hij eigenlijk best grappig. 

En James? Die woont in de Winterweg 3. Die weg heet zo omdat het eigenlijk maar een heel smal weggetje is. Zo smal dat de meeste boten er niet doorheen kunnen, ook de schoolboot niet. Dus elke ochtend moet James te voet, via het bruggetje naar het hoofdeiland, naar de centrale bootplaats aan de Waterweg. 
Daar doet hij ongeveer een kwartiertje over. Het eilandje waar James woont is best afgelegen maar heeft één groot voordeel: tijdens de wintermaanden, wanneer het erg koud is, is de Winterweg bevroren en wordt de voortuin van James 1 grote schaatsbaan! 

Je hoort het al, Maretanië is een heel speciale plaats waar heel speciale dingen gebeuren. Maar wat precies? Dat kom je te weten in het volgende hoofstuk! 

Hulp nodig bij de maat?

Onze jassen tailleren eerder groot. We hebben ze zo ontworpen dat ze twee jaren zouden kunnen meegaan.
A bit oversized is the perfect size!
We raden dus aan om bij twijfel, de grootste maat te nemen.
Hieronder de afmetingen.

Zomer model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
47,5
49,6
51,7
55,9
60,1
62,2
64,3
37
39,4
41,8
46,6
51,4
53,2
56,2
75
77
79
83
87
89
91

Winter model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
48,2
50,3
52,4
56,6
60,8
62,9
65
37,3
39,7
42,1
46,9
51,7
53,5
56,5
77
79
81
85
89
91
93