Activiteiten | 06.08.2020

Avonturen in Antwerpen

Speeltuinen, het openluchtmuseum, een kinderzoektocht in het museum, een stripwandeling,... Antwerpen biedt heel wat gezinsvriendelijke activiteiten die een bezoek met kinderen zeker de moeite waard maken! Alle highlights liggen op fiets- of op wandelafstand van elkaar. Dus voor kinderen die het gewoon zijn om wat te stappen, is het een zeer aangename bestemming!

 

Bovendien bruist de stad van gezellige eet- en drinkgelegenheden. Dus je kan regelmatig een tussenstop doen om de benen wat rust te geven en de dorst te lessen!

 

Hieronder onze tips in Antwerpen.
! Opgepast, sommige activiteiten zijn door de huidige COVID-maatregelen (tijdelijk) niet uitvoerbaar. Bekijk dus zeker op voorhand de website.

Activiteiten

Eten

ACTIVITEITEN

Exotische markt

De markt waar eetculturen samensmelten. Doorheen de jaren is de Exotische markt (of Vreemdelingenmarkt, zoals de Antwerpenaren hem noemen) de plaats geworden om je honger te stillen op zaterdagmiddag. Vroeger werd hier voornamelijk eten verkocht maar de laatste jaren zijn er steeds meer eet- en drinkkraampjes komen te staan waardoor het een heel sfeervolle bedoeling is. Van msemen (een soort gevulde, Marokkaanse pannenkoek) tot kroketteten tot oesters. Er zullen weinig volwassenen en kinderen zijn die hier niet aan hun trekken komen!

Voor de kleine avonturiers zijn er natuurlijk ook hotdogs of pannenkoeken. Sommige kraampjes hebben statafels, andere dan weer niet. Voor gezinnen die van eten houden is dit een must-visit in Antwerpen!

Op zondag vind je op dezelfde plaats de Vogeltjesmarkt, met wat minder eten en wat meer dieren.

💡 Tip:

Bij mooi weer kan je hier je inkopen doen voor een picknick in het nabijgelegen Stadspark.

 

Praktische informatie

 • Adres: Oudevaartplaats, Antwerpen
 • Openingsuren: Za 8u – 16u (Zo: Vogeltjesmarkt 8u – 13u)
 • Buurt: Quartier Latin
 • Duur: 1u – 2u

Linkeroever

De oversteek van Rechteroever naar Linkeroever is al een avontuur op zich. Jullie moeten namelijk eerst een afdaling doen van 31,5 meter! Dit kan via de karakterisiteke, in hout gebouwde roltrap (te voet) of met de lift (per fiets). Om dan nadien 572 meter onder de Schelde door te wandelen of te fietsen in de Sint-Annetunnel (of de Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaren hem noemen).

Eens aangekomen aan de andere kant van de Schelde kan je meteen links genieten van een prachtig zicht op de stad! Want ja, het schoonste zicht op de Koekenstad is voorbehouden voor Linkeroever!

Ben je te voet?
 • Dan kan je links aan het Frederik van Eedenplein een speeltuin terugvinden waar de kinderen zich even kunnen uitleven.
 • Dan kunnen jullie een balletje slaan bij Minigolf Beatrijs. Deze vind je aan de rechterkant van de ingang van de voetgangerstunnel (5 minuten wandelen). Deze was vroeger wat verloederd maar werd door vrijwilligers tijdens de Coronacrisis in 2020 opgefrist!
Ben je met de fiets?

Dan kan je tot aan de Wandeldijk fietsen. Deze is op 5 minuten fietsafstand (of 20 minuten wandelafstand) van de ingang van de voetgangerstunnel. Hier vind je het Antwerpse Sint Annastrand maar ook tal van eet- en drinkgelegenheden die dikwijls een speeltuin voor kinderen hebben! Dit is voornamelijk tijdens de zomer een leuke activiteit.

💡 Tip:

Neem de gratis veerboot om terug te keren naar de rechteroever. Deze vertrekt op het Frederik Van Eedenplein en komt aan op op het ponton aan het Steen.

Praktische informatie

 • Adres: Sint-Jansvliet, Antwerpen (ingang rechteroever)
 • Buurt: Linkeroever
 • Duur: 2u – 4u

Middelheim museumpark

Toegegeven, deze ligt iets buiten de stad. Per fiets doe je er 15 minuten over, met de auto ongeveer 11 minuten vanuit het stadscentrum. Maar het is de moeite waard! Het museumpark biedt de ideale combinatie kind- en ouderplezier.

Ouders die van cultuur houden, komen zeker aan hun trekken in het beeldenpark van ruim 30 hectare. Deze huisvest voornamelijk moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Je vindt er kunstwerken van onder andere Ai Weiwei, Constant Permeke en Max Bill. Omdat het zich buiten, in een park bevindt, is het ook voor kinderen een aangename manier om met kunst in aanraking te komen!

Maar ook voor de natuur is het park een aanrader! Je kan er namelijk tevens een parkwandeling maken. Of je kan Hortiflora bezoeken, deze voormalige bloementuin maakt ondertussen ook deel uit van het Middelheimmuseum.

En de kinderen dan?

Die kunnen zich, na al dat wandelen, uitleven in de speeltuin Melkerij Nachtegalenpark. Deze buitenspeeltuin werd in 2018 volledig vernieuwd. Aangezien deze aan de gelijknamige brasserie grenst, is het tevens de ideale gelegenheid voor een hapje en een drankje!

💡 Tip:

Download de “Middelheim app” applicatie voor informatie over de kunstwerken, uitgestippelde routes en een kaart met GPS functie. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Praktische informatie

 • Adres: Beukenlaan 12, Antwerpen
 • Openingsuren: Winter: 10u – 17u, Zomer: 10u – 19u (gesloten op maandag)
 • Buurt: Buiten het centrum
 • Duur: 4u

MAS

MAS, afkorting voor Museum aan de Stroom, heeft acht verschillende tentoonstellingsruimtes. Hierin worden vaste en tijdelijke tentoonstellingen gecombineerd. De roltrappen (wandelboulevard) voeren je via de verschillende verdiepingen langs de tentoonstellingen tot helemaal boven op het dakterras. Daar vind je een 360° uitzicht over de stad en de haven! Het dakterras is trouwens ook toegankelijk buiten de openingsuren van het MAS.

Op de tweede verdieping vind je het Kijkdepot, deze is gratis te bezoeken.

Op de derde verdieping kan je tijdelijke expo’s vinden en van de vierde tot de achtste verdieping de vaste tentoonstelling. De vaste tentoonstelling brengt objecten en verhalen over de geschiedenis van de stad, de bewoners en de haven. Deze zijn tegen betaling.

💡 Tip:

Praktische informatie
 • Adres: Hanzestedenplaats, Antwerpen
 • Openingsuren: 10u – 17u
 • Buurt: Eilandje
 • Duur: 1u – 3u

Stripwandeling

Hoe maak je een stadswandeling interessant voor kinderen? Door er een speurtocht aan toe te voegen!

Wie spot als eerste de volgende stripmuur?

Het stripmurenparcours is een initiatief van Muurvast en zorgt op deze manier voor een leuke wandeling door de stad! De wandeling is ongeveer 3,5 km ver en is te doen in een klein uurtje.

Er zijn onderweg voldoende gezellige terrasjes en cafétjes om even een welverdiende pauze in te lassen. En aangezien de wandeling doorheen de Kloosterstraat gaat, is deze ook leuk om te doen op zondag. Vanaf 13u is dit namelijk de gezelligste straat van Antwerpen!

Ter voorbereiding

Praktische informatie

 • Adres: Frans Halsplein – Leopold Dewaelplaats, Antwerpen
 • Buurt: Historisch Centrum & Zuid
 • Duur: 1u

Een wandeling langs de schelde

In 2017 is de Stad Antwerpen gestart met de heraanleg van de scheldekaaien. Ze willen de band tussen de stad en de rivier versterken en dat heeft zeker zijn effect!

De zon gaat onder in de Schelde dus deze wandeling is ook in de late namiddag nog goed te doen. Er staan onderweg op verschillende plaatsen banken om even uit te rusten. Je kan de wandeling doen van het Zuid (Gerlachekaai) naar het Eilandje of omgekeerd. Hij bedraagt een kleine 3 kilometer en duurt ongeveer 40 minuten.

De hoogtepunten:
 • Ter hoogte van de Gerlachekaai is er een speeltuin van 2000m2 en net daaraan grenzend vind je de hernieuwde dijk. Zeker wanneer de zon schijnt, is dit een heerlijke plek om tijd door te brengen.
 • De wandelbrug aan het Zuiderterras, deze geeft een fantastisch uitzicht over de Schelde!
 • Neem eens een kijkje in en rond Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen. Dit gebouw heeft in het verleden dienst gedaan als poortgebouw van de stenen burchtmuur die vroeger rond Antwerpen stond en nadien ook als gevangenis. Tussen 2018 en 2020 werd Het Steen vernieuwd en vind je er een infozone, een stadswinkel en een belevingsparcours rond het gebouw en de stad.
💡 Tip:
 • Start of eindig je wandeling met een ijsje van Gelato Factory!
 • Je vindt een openbare toilet onder de brug van het Zuiderterras ter hoogte van Het Steen of donwload de app "Flush" voor alle openbare toiletten in de buurt.

Praktische informatie

 • Adres: Gerlachekaai – MAS, Antwerpen
 • Buurt: Zuid, Historisch centrum, Eilandje
 • Duur: 1u

Zoo en Station Antwerpen-Centraal

ZOO Antwerpen is één van de oudste dierentuinen ter wereld. En omdat hij zo centraal ligt, past hij perfect in een bezoek aan Antwerpen.

Naast olifanten, leeuwen, verschillende vissoorten en apen, zijn er ook prachtige gebouwen te spotten. En dit start al bij de ingang van de Zoo, aan het Koningin Astridplein. Deze zijn in art nouveau-, art-deco stijl opgetrokken en zorgen voor een prachtige entrée!

80% van de dieren is altijd te zien, dus ook bij slecht weer is dit een prima activiteit!

Aangezien de ZOO aan het Centraal Station grenst, valt een bezoek aan beide goed te combineren.

Station Antwerpen-Centraal werd meermaals verkozen tot één van de mooiste stations ter wereld. En is door de indrukwekkende architectuur zeker een bezoek waard!

Praktische informatie

 • Adres: Koningin Astridplein, Antwerpen
 • Openingsuren ZOO: 9u - 19u
 • Buurt: Diamantwijk
 • Duur: 3u – 4u

Zomertip: Cargo zomerbar

Cargo zomerbar geeft bij mooi weer een heerlijk vakantiegevoel! De speeltuin en de fonteinen in een groene omgeving zijn de ideale uitlaatklep voor kinderen. En de omringende strandstoelen zijn de perfecte plaats voor ouders om erop toe te kijken.

Er is bar met zomerse muziek, cocktails, frisdrank en eten voorzien dus je kan hier makkelijk enkele uurtjes doorbengen.

Praktische informatie

 • Adres: Park Spoor Noord, Antwerpen
 • Openingsuren (zomer): 10u – 00u
 • Buurt: Noord
 • Duur: 2u

Eten

Joyau

Zou het niet mooi zijn moest er een plaats bestaan waar ouders in alle rust kunnen eten en kinderen zorgeloos kunnen spelen? Als jullie tijdens het weekend in Antwerpen zijn dan laat Joyau deze droom in vervulling gaan.

Ze hebben de tweede verdieping namelijk ingericht als speelruimte mét eetgelegenheid voor kinderen. Lees: Feest voor hen en een rustig avondje voor jullie!

Op hun menu: Pasta bolo, gehaktballetjes in tomatensaus of de Belgische klassieker Vol-au-vent. 
Op het menu voor volwassenen staan enkele Belgische klassiekers!

Over een compromis gesproken.

Praktische informatie

 • Adres: Molenstraat 69, Antwerpen
 • Buurt: Harmonie
 • Openingsuren: woe – zo
  (kindergedeelte is enkel open tijdens het weekend – te reserveren)

La Pipe d’Anvers

Dineren op een terras, bij de avondzon met zicht op de speeltuin waar de kinderen zich nog een laatste keer uitleven. Meer moet dat niet zijn!

Pipe d’Anvers is een authentiek, Belgisch eetcafé. Ze hebben een kaart vol klassiekers waar ook kleine avonturiers hun zin zullen vinden! Eerlijke, Vlaamse keuken aan een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Praktische informatie

 • Adres: Cadixstraat 3, Antwerpen
 • Buurt: Eilandje
 • Openingsuren: ma - vrij

Désiré de Lille/ Désirée

Versgebakken wafels, pannenkoeken, Lacquemants, smoutebollen. Dat zijn maar enkele van de lekkernijen die hier geserveerd worden. « Tafelen en wafelen », zoals ze het zelf noemen. En op al dat zoets staat geen leeftijd!

Désiré de Lille is een begrip in Antwerpenaren. In 2019 nam dessertenkoning, Roger van Damme, deze iconische tearoom over en herdoopt hem binnenkort tot Désirée. Je kan er gezellig binnenzitten of je klein goestingske stillen aan hun take-out shop.

De ideale stop tijdens een stadswandeling!

Praktische informatie

 • Adres: Schrijnwerkersstraat 15, Antwerpen
 • Buurt: Wilde zee
 • Openingsuren: 9u – 19u

Gelato factory (ijs)

De ideale stop op het Zuid! Artisanaal ijs, vervaardigd uit verse producten, wie kan daar nu “neen” tegen zeggen? In de zomer, bij mooi weer, kan er een lange rij eensgezinden staan. Maar niet getreurd, it’s worth the wait!

Praktische informatie

 • Adres: Verschansingstraat 57, Antwerpen
 • Buurt: Zuid
 • Openingsuren: 14u – 23u

De Foyer (brunch)

De indrukwekkende architectuur van de halronde voorgevel maakt deze schouwburg op zich al een bezoek waard. Je wordt opgewacht door standbeelden van enkele grote namen uit de cultuurgeschiedenis, waaronder Shakespeare en Molière. Je kan er theaterstukken van Toneelhuis bijwonen of op zaterdag of zondag een tafel reserveren voor een brunch.

De plafondschilderingen, de gouden decoratie elementen, het rode fluweel en de muziek nemen je mee terug in de tijd. Een uniek kader voor een brunch!

Praktische informatie

 • Adres: Komedieplaats 18, Antwerpen
 • Buurt: Quartier Latin
 • Openingsuren: za: 10u – zo: 10u of 13u
  (op voorhand te reserveren)

 

Hulp nodig bij de maat?

Onze jassen tailleren eerder groot. We hebben ze zo ontworpen dat ze twee jaren zouden kunnen meegaan.
A bit oversized is the perfect size!
We raden dus aan om bij twijfel, de grootste maat te nemen.
Hieronder de afmetingen.

Zomer model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
47,5
49,6
51,7
55,9
60,1
62,2
64,3
37
39,4
41,8
46,6
51,4
53,2
56,2
75
77
79
83
87
89
91

Winter model

1. Ruglengte
2. Mouwlengte
3. Borstomtrek
2Y
3Y
4Y
6Y
8Y
10Y
12Y
48,2
50,3
52,4
56,6
60,8
62,9
65
37,3
39,7
42,1
46,9
51,7
53,5
56,5
77
79
81
85
89
91
93